ΔΕΠ-Υ

Στη σημερινή εποχή, αρκετές φορές, αντί του όρου «διαταραχές αυτιστικού φάσματος (Δ.Α.Φ.)», χρησιμοποιείται ο όρος «διάχυτη ή καθολική αναπτυξιακή διαταραχή (Δ.Α.Δ.)». Αυτό συμβαίνει γιατί οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν περισσότερες από μία αναπτυξιακή περιοχή του ατόμου (Στασινός, 2013). Η διαταραχή κάνει την εμφάνισή της κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου, αν και επιβεβαιώνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η πιο συνηθισμένη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος είναι η αυτιστική διαταραχή (συχνά αναφέρεται ως αυτισμός). Στην αυτιστική διαταραχή, σύμφωνα με τη Happe (2003), όπως αναφέρεται στον Στασινό (2013), παρατηρούνται ελλείμματα στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωσιακή ανάπτυξη του ατόμου. Άλλες διαταραχές αυτιστικού φάσματος είναι το σύνδρομο Rett, το σύνδρομο Asperger, η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη-προσδιοριζόμενη αλλιώς και η παιδική αποδιοργανωτική διαταραχή (Στασινός, 2013).

Τα τρία βασικά συμπτώματα που περιέχονται στο κλινικό προφίλ παιδιού με αυτισμό είναι: στερεότυπη συμπεριφορά, αποτυχία κατανόησης του περιβάλλοντος και αδυναμία ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων και καθυστερημένη ανάπτυξη της επικοινωνιακής συμπεριφοράς του (Στασινός, 2013). Εκτός όμως, από τα παραπάνω βασικά συμπτώματα, ένα παιδί με αυτισμό έχει και μερικά ακόμα ελλείμματα, που μπορεί όμως να συνυπάρχουν με θετικά στοιχεία. Αυτά τα ελλείμματα είναι: απουσία ψευδαισθήσεων και μίμησης, απουσία παραληρηματικών ιδεών, αγχώδεις αντιδράσεις, ιδιόρρυθμες αισθητηριακές ανταποκρίσεις και ιδιόρρυθμες σχέσεις με αντικείμενα, μη αναμενόμενες μορφές δραστηριότητας και ετερογενής νοητική λειτουργικότητα

Δ.Α.Δ.

Νέο άρθρο

Νοητική Υστέρηση

Παγκόσμια ημέρα Αγκαλιάς

Κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της Γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Εσείς ακόμη να πάρετε αγκαλιά κάποιον;

Η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη). «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην… αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.

Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.

Τα στοιχεία ενός άρθρου:

  • περιεχόμενο
  • δομή
  • αισθητική

This is the end…ή όχι?


Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!